Hat. Det kan nog snart vara det vanligaste ordet i mitt Twitterflöde. Näthat. Kvinnohat. Klasshat. Uppdrag Granskning belyste i går hur hatet mot kvinnor som vågar ta sig ton i offentligheten flödar som en ond, svart flod genom nätet.
Jag har vänt och vridit ganska mycket på det här inlägget. Jag är ändå rädd för att det kommer att tolkas som att jag vill lägga någon del av skulden på de kvinnor som blir utsatta för vidrigheterna. Men glöm det, kära läsare. Jag tror inte på kollektiv skuld. Jag tror på stenhård gudomlig rättvisa där vi alla – även hotfjantarna – kommer att få stå till svars för precis det vi har gjort. Det värsta jag vet är när folk skyller ifrån sig. Men vi är inga öar heller. Det språk vi väljer, de handlingar vi utför, det samhälle vi skapar – allting loopar tillbaka och bidrar till att forma oss alla. Och våra ord.
Så jag tror inte på kollektiv skuld, men jag tror på gemensamt ansvar. Och jag ser hur hatet tar form och var det hämtar sin näring. Tusentals droppar som varje dag faller ned i den svarta floden, får den att svälla och till slut svämma över.
Dropp. Debattredaktören som prioriterar dåligt underbyggda, elaka inlägg i ämnen som man vet kommer att hetsa upp folk, framför genomtänkta artiklar i mindre spännande ämnen. Vi vill ju få igång en debatt, inte sant?
Dropp. Bloggportalen som marknadsför en känd persons föraktfulla och hatiska åsikter, för det driver trafik till sajten och trafik är ju pengar.
Dropp. Cheferna som inte vill ta bort kommentarsfälten på en nyhetssajt, hur förfärliga de än är, för det driver trafik till sajten och trafik är ju pengar.
Dropp. Läraren som inte bryr sig om att säga till elever som kallar varandra för hora och blatte, för det är ju vardag för eleverna och språket förändras alltid, eller hur?
Dropp. Kollegorna som aldrig säger ifrån till han den där som alltid skickar sexistiska mail, för vem vill vara en tråkmåns?
Dropp. Programchefen som stoppar in ännu en dokusåpa i utbudet på kanalen. För konflikter säljer ju, det vet ni väl?
Ja. Jag skulle kunna fortsätta. Det är ett genomgående mönster av hatretorik och mobbarideal. Lite får man tåla. Jag hör det i Uppdrag Granskning när de drabbade kvinnorna skall visa att de inte är kränkta, inte är några offer: Visst får man tåla lite, visst kan jag ta hårda ord, men det här är ändå att gå för långt, det är över gränsen. Fast den där gränsen kan visst alltid flyttas lite till. Ord som var otänkbara i min barndom är vardag i dag. Språket speglar och formar samtidigt. En grammatik för hat byggs upp i klassrummen, utvecklas av teveprogrammen och utövas i de sociala medierna. Ett skickligt vässat hat kan ge dig framgång på många vis, alltifrån ‘gillningar’ på ett inlägg på Facebook till en uppburen kändisposition. Hat säljer.
Men är det ändå inte en genusfråga? Kvinnor som deltar i samhällsdebatten möts av tusenfalt fler och värre kommentarer än män som gör samma. Men det är inte bara en genusfråga. Tänk er att vi har de här två matriserna: en där hat har blivit en grundläggande struktur. Och en där kvinnoförtryck är en grundläggande struktur. Vrid dem nu lite och se hur mörkt det blir. Som när man lägger två polaroidglasögon ovanpå varandra och vrider dem vinkelrät mot varandra.
”We will not go quietly into the night” – Det där är ett citat jag gillar från den annars tämligen gräsliga filmen ”Independence Day”. Det går att vrida på strukturerna så att ljuset faller in igen. Det går att bygga andra strukturer. Jag tror att vi måste ta tillbaka språket och jag tror att vi måste växa upp.
Visa lite ryggrad, som Isobel Hadley-Kamptz skriver om här. Det är dags för oss alla att bli myndiga även på nätet. Vuxna är vuxna och kan en massa saker som barn inte kan. Det finns ingen anledning att abdikera från vuxenrollen för att ungarna är bättre på tekniken. Brit Stakston skriver klokt om det här. Det finns ingen anledning att ta lättare på idioti på Facebook än i fikarummet på jobb. Förklaringarna som presenteras av hotfjantarna i Uppdrag Granskning låter beklämmande likt de ursäkter tonåringar får ur sig när de mobbat sönder en klasskamrat. Vad är det för infantilt samhälle vi totat ihop? Under mina år i skolan såg jag med förskräckande tydlighet vad som händer när lärarna inte längre har makten i klassrummen. Då tar mobbarna över den. Precis likadant fungerar det på alla andra arenor där den som borde ta ansvar inte gör det.
Uttryck dig civiliserat, sade jag ofta till mina elever. Därför att ett civiliserat samhälle präglas av ett civiliserat språk. Nedsättande uttryck, fula ord, hat och hån – det är inte alls vardag och skall inte vara vardag. Ett dåligt språk holkar ur oss inifrån – de hårda orden äter upp vår självkänsla och får oss att tvivla på vem vi är.
I dag ropas det på lösningar och åtgärder i mina flöden. Jag har inga snabba lösningar. Det tar tid att tänka om och det är många droppar som behöver köras genom reningsverket. 70 år säger Ramlösa att det tar för regnet att renas genom rullstensås och sand, innan det blir mineralvatten lämpligt att dricka. Kanske tar det så lång tid att rena samhällsdebatten också.
Så kloka och ärliga målningar med tangenterna så att jag får ståpäls!
Tack – vad härligt att höra!
Det här var alldeles galet genomtänkt och välskrivet. Jag ÄLSKAR att läsa sådana texter.
Tack! Det tog lite tid, men det är det värt när folk verkligen uppskattar det man gör.
Bravo. Det är oerhört kloka tankar från första till sista stavelsen.
Tack – och jag har fått så många kloka kommentarer och tankar tillbaka också!
Hurra för dessa också.
Ping: Satir
Hurra! Klassisk höjd på detta
Tack! Det är roligt när man ibland får texterna att lyfta.
Så bra skrivet och genomtänkt!
Jag tackar!
Väl formulerat!
Tack!
Ping: Det här är Sverige 2013 — Jag heter Hanna
Ping: Ännu om det där med näthat och några samband | Hit och dit och tillbaka igen
Jag blir så glad när jag får läsa genomtänkta analyser och klarsynta slutsatser. Du gjorde min dag – tack!
Det var riktigt roligt att höra. Stort tack!
Klokt och bra!
Tackar!
Väl skrivet! Du har just breddat mitt perspektiv! Jag delar med mig av det här. =)
Det gläder mig att höra. Och jag får nya perspektiv från alla som kommenterar och funderar kring detta.
Tack, mycket bra, genomtänkt och välformulerat!
Tack! Vissa saker får man fundera på ett slag 🙂
Ping: Det medieeliten kallar näthat är egentligen ett vrål av maktlöshet | Svensson
Tack för detta, superbra inlägg.
Tack!
Ping: #blogg100: Läs inte här, läs där. | Himmel & Ord
Det här var något av det bäst jag läst!
Tack
Oj, tack så väldigt mycket!
Bra Malin 🙂
Tack, Bengt!
Ping: Svält trollen | l'esprit
Bra skrivet! Jag fullkomligt älskar din liknelse med vattnet. För det är droppar, och varje enskild droppe känns kanske inte så mycket, men till slut är man riktigt blöt i alla fall. Och dropparna blir till bäckar och många bäckar små blir en stor å. Och precis som med miljögifter som förorenar vattnet och gör det farligt att dricka så tar reningen tid. Det går, men det tar tid. Om vi slutar släppa ut det, giftet.
Precis så. Och tack för att du tog min liknelse ett steg till!
Mycket bra skrivet! Huvudet på spiken! Man kan verkligen applicera samma tänk på hela samhället. Vi lever och verkar i det samhälle vi själva skapat men verkar samtidigt tro att vi inte kan påverka nånting. Det har blivit ett visionslöst samhälle baserat på kvartalsrapporter! Både inom privat som offentlig sektor. Och när allting bara handlar om quickfixes, hur ska vi då orka/hinna engagera oss i annat än like-knappen på Facebook? Det är snart dags att vakna på riktigt och förstå hur en demokrati funkar. Den kräver att vi skapar de samhället vi vill ha!
Jag kan bara säga: Tack!
Det klokaste jag har läst på mycket länge.
Tack, det gläder mig att höra!
Exakt så, Andreas. Folk är som förlamade – en defaitistisk syn på samhällsutveckling breder ut sig. Vi behöver komma loss lite 🙂
Reblogged this on mackelbot.
Ping: p4 extra | mymlan
…mmm ja är det ett HAT eller bara brist av att inte klara av att hantera svenska språket…
Det verkar mer vara ett ”jag-klarar-inte-av-att-beskriva-mina-känslor-inför-det-jag-vill-uttrycka” fenomen.
Det saknas alltså bildning i stor utsträckning om hur man kan uttrycka sig.
Istället används uttryck som tyvärr kan tolkas på många olika sätt, beroende på vart man som läsare har fått tolkningen ifrån.
För det är ofta tolkningen man retar upp dig på, inte själva ordet i sig.
Jag var på en intressant föreläsning häromdagen med Kay Pollak, där han pratade om att ”ingen kan gör mig illa med ord, utan min egen tillåtelse” och det ligger mycket i det.
Skriker någon ”Jävla idiot” till någon på stan, så är det troligen mer synd om den som skriker, än den som får ta emot skällsorden.
Fast sällan har vi tålamodet att tolka stackare som saknar bildning om språkets möjligheter på det sättet.
Det övergår istället till någon form av djurbeteende, där taggarna åker ut i fart.
Sen ältas det om och om igen och orden man hört övergår då till att bli fysiska spår i hjärnan istället.
Sen sätter någon ordet HAT på fenomenet och vips så har vi skapat ett problem istället.
I UG’s intervjuer kunde man tydligt höra att det inte var speciellt kultiverat språkbruk som användes av de som skrivit inlägg.
”-Ehh jag dissar den som dissar tupac… ”
Han var det väl ganska synd om? Han verkade ju sakna ganska mycket av social uppfostran. Han har säkert försökt uppfostra sig själv framför datorn, men misslyckandet var väl ganska uppenbart.
Det var ju inte ens riktat mot den för våldtäkt dömde tupac, utan mot HM.
Stackarn klarade inte ens att läsa tjejens inlägg så bra att han förstod det.
Det är inte Hat, det är inkompetens….
Intressant resonemang. Ibland tror jag att en del av problemet är just att vi är så omedvetna om vårt språk – att vi inte förklarar för barn t ex att vissa saker låter illa och varför. Visst handlar det delvis om bristande kompetens. Men det är kusligt ändå när hot blir någon slags vardagsvisa.
Ja jag håller med dig.
Jag tror också att mycket handlar om att hitta något att identifiera sig med. Osäkra människor har en tendens till att inte kunna agera med ord i någon större omfattning. En del klär sig i olika typer av kläder för att uttrycka sig, några använder tatueringar eller andra typer av kroppsutsmyckningar för att uttrycka sig. De är förhållandevis oförargliga i sitt beteende.
De vill säga nåt, men gör det med symboler.
…Lika Barn Leker Bäst…
Det finns andra typer av obildade som gärna söker sig till människor med liknande begåvning och tillsammans ger de ifrån sig konstiga läten, blandat med svordomar. De kallas ofta huliganer av media när de påträffas på olika typer av sportarenor.
De skriker nåt om öhhh ähhh åhhh och projicerar sin okunskap på de som befinner sig omkring arenan och på arenan.. Domaren får ofta utstå trakkasserier från dessa obegåvade individer. Ljud som ooooodomarjäveluuuu förekommer ofta när de inte tycker att det går som de vill.
Nu har detta beteende trasslat sig in på nätet och dessa personer, ja de är med stor sannolikhet desamma, har fått en ny arena att visa upp sig på.
Att det är samma typer tycker jag är uppenbart, då det förekom så många inlägg med samma onyanserade språk.
De saknar helt enkelt ett språk, men vill gärna uttala sig. Precis som små barn som skriker, gör. De är hungriga, bajsnödiga eller trötta. För den oinvigde kan det vara svårt att skilja på skriken.
På samma sätt tror jag det är här… Lyssnar man noga så är nog vissa bara bajsnödiga…
Jag lider verkligen med den unga tjejen som hade en mycket bra poäng med sitt inlägg. Jag tyckte det var ett mycket klokt inlägg när jag hörde det läsas upp i Tv.
Tyder på bildning och en förmåga att kunna uttrycka sig. Jag hoppas verkligen inte att dessa oborstade vildar får varken henne eller likasinnade att sluta skriva kloka inlägg på olika sidor.
Hur skulle samhället se ut om dessa individer fick styra?
Kloka ord – inte minst tankarna kring gemensamt ansvar! Börjar hos mig själv, men sträcker sig utan för mig, ut i samhället som helhet.
Det droppas både här och där, och vi behöver både SE dropparna OCH försöka täta läckorna – ofantliga mängder vatten blir det av läckande kranar, som släpper en droppe här och en där, under lång tid. Dvs ofantliga mängder hat. Som inte gagnar någon.
Viktigt att vi bestämmer oss för vilket samhälle vi vill ha – för det är vi som skapar det, tillsammans! Jag säger – välj kärleken!
Mycket sant. Men vi känner oss nog alla små ibland. Viktigt att ändå försöka.
Stundtals kan man få läsa ett vettigt inlägg även på en blogg. Detta är ett sådant!
Tack 🙂
Ping: JMW Kommunikation » Vad vill du göra mot näthatet?
Ping: Lagt (sagt) ord ligger « marreutanpardon
Tack för allvaret i artikeln, det finns faktiskt många tyngre droppar och de är inte färre, men då kanske det blir lite svårartat att läsa.
Tack för att du läste och kommenterade! Det betyder mycket att få respons.
Ping: 50 nyanser av grått | Sagor från livbåten
Ping: Näthat och Nätkärlek Del 3 | Fatou
Ping: Det är skillnad på hat och hat | Moraltanten
Ping: Tjusningen med att läsa bloggar! | sambon
Ping: Anmärkningsvärt 17 februari 2013 | Being Micke Kazarnowicz
Ping: Näthatet och vad som kan göras åt det | No size fits all