Etiketter

, , , , , ,

Bloggtröttheten på denna fronten är just nu monumental. De stackars läsarna får nöja sig med återvunnet material ett tag till. Veckans krönika, återfinns hos min ordinarie arbetsgivare här.

Nu när vi är mitt emellan födelse och dop går det måhända att tränga igenom det kungliga bruset. Låt oss tala om varför lilla prinsessan Estelle inte behöver ha ett namn värdigt en drottning.

Monarkin har starkt stöd i Sverige. Den som framför republikanska åsikter får räkna med att bli stämplad som en tråkmåns utan känsla för traditionen. Fast jag vet inte precis om vi bör låta romantiken stå i vägen för vår vilja att skapa ett rättvist och demokratiskt samhälle.

Monarkin vilar på tanken om blodets renhet och på föreställningen att prinsessan Estelle, genom de gener hon ärvt av sin kungliga mor, är unikt lämpad för att i framtiden vara statschef för vårt land. Andra ärftliga ämbeten är avskaffade, därför att de flesta av oss ändå vill ha någon slags tilltro till att samhället fungerar bättre om de som är bäst lämpade får sköta viktiga tjänster.

Men det spelar ingen roll, säger rojalisterna nu. Kungen eller drottningen har ingen makt och kungahuset gör bra PR för Sverige. Nja, till både det ena och det andra, säger jag. Visst har monarkens uttalande tyngd och visst har våra kungliga gjort politiska uttalanden, trots att konstitutionen säger att de inte skall göra det.

Sedan var det ju det här med bra PR för Sverige. Alltså, allvarligt talat: skall vi sälja landet? Det är ingen luciatävling det här, där det gäller att ha flest kompisar bland de andra staterna. När kreditbetyg skall sättas, handelsavtal spikas och människor välja var de vill satsa sitt arbete och kapital, då är det andra värden som gäller – riktiga saker, utan förgyllning.

Tiden och förnuftet talar emot drottning Estelle på Sveriges tron. Vårt behov av saga och drömmar får vi tillfredsställa på annat håll. Skall vi drömma kan vi drömma om den dag när alla nyfödda barn har samma chans att bli landets statschef.

För övrigt är jag republikan trots att det vore roligare att vara rojalist. Skall jag acceptera en kung eller drottning skall det vara någon som
1. kan dra ett svärd ur en sten.
2. kan hela folk med sina bara händer.
3. är driftig nog att köra kungahuset som ett privat, lönsamt företag.

Annonser