Etiketter

, , ,

Det blev visst en hel kalender med otäcka ord. En hel del personer har uttalat sig gillande om denna satsning, vilket gläder mig mycket. Tack allihop!
Givetvis har vi sparat den största chokladbiten till sist. Fast nu är det visserligen ingen chokladbit, utan mer raka motsatsen till en sådan.

folkhälsa
I ordet folkhälsa ryms ganska mycket obehaglighet, vill jag mena. Men låt oss börja framifrån. Folkhälsa förutsätter naturligtvis ett folk. En folkstam rentutav, som kan förädlas och förbättras. En genpool ur vilken icke önskvärda avarter kan rensas ut. En självklar enhet som över tid definieras i avelsmässiga termer. Det är Folket med stort F vi talar om. Individerna kan gå och kamma sig och komma tillbaka när de vill spela sin givna roll i det stora projekt som är Folket. Ja, ni ser ju vartåt det barkar hän nästan med en enda gång.
Hälsan är ett än mer omfattande begrepp än folket. I brist på mer sedvanlig religion i de sekulariserade västerländska samhällena upphöjs hälsan till en moralisk norm och skyldighet. Hälsa är ett välsignat tillstånd, men eftersom ingen nåd står att få för den självförverkligande moderna människan är det också ett tvingande, livslångt projekt. Hälsa är inte länge en gudomlig gåva, utan något som kan förtjänas med hårt slit. Gärna i gemenskap med andra som också sett ljuset. Mer än en gång har jag hört folk harmset berätta om någon som fått cancer ”fast han motionerar och inte röker!”
I dagligt påbudsspråk är det hälsan som får spela huvudrollen. Kanske tycker till och med de hälsovårdande myndigheterna att folkhälsa lite väl uppenbart för tankarna i en marscherande riktning. De enorma definitionsproblem som omgärdar begrepp som hälsa ignoreras samt och synnerligen när folkhälsostrateger och liknande tar itu med folkets dåliga vanor. Alla vet ju vad som är nyttigt! Och vad som är ett gott liv.
Folkhälsa är på många sätt en alldeles underbar blandning av de bästa idéerna från 1800-talet och vår egen tids mesta neuroser. Att vi har en särskild myndighet som sysslar med detta är något som tänkande människor kan fundera på under sömnlösa nätter. Ett folk, ett rike, ett folkhälsoinstitut – ett kollektivt projekt utan slut.

Så. 24 otäcka ord som ni kan bära med er till nästa år. Och i sann folkhälsoanda kommer här lite helgråd också: Ät och drick med måtta. Lev och älska utan måtta. God jul!

Annonser