Etiketter

, ,

Det finns en färg som är mörkare än svart. Det är smutsvit.

shabby chic
I Sverige finns två inredningsstilar: modern vit och gammaldags vit. Den sistnämnda går ofta under beteckningen shabby chic. Det betyder ungefär sjavigt piffig. Shabby chic är också Blocketlingo för ‘sliten bortom rimlighetens gräns’.
Shabby chic är de undre klassernas heta drömmar om ärvda värden, om vackra kvalitetsprodukter som slitits av familjens användning genom århundradena. Det är antikonsumistiska tankar om hållbar stil, fast behändigt förpackade så att man ändå måste skruva på stilen lite grann hela tiden. Så hålls hjulen igång.
Icas kundtidning Buffé kan de breda trenderna som få andra och skanderar under rubriken ‘Julbord shabby chic’: ”Strunta i att köpa nya julprylar, leta fram de ärvda silverbesticken och linneservetterna. När du ändå är i farten och tar ner julpyntet från vinden, passa på att spana runt – kanske är det dags att damma av den ärvda mormorsservisen eller ljusstakarna…” Och saknas vind, ärvt silver och mormorsservis så finns det låtsassaker i butikerna. Alla får vara med.
En liten detalj som många missar är att om en stil skall vara shabby chic så är det bra om den var chic till att börja med.

Annonser