Etiketter

, ,

Sitta i mörkret och stirra skumögt på en deg som lever? Ja, det kan man ju göra.

surdeg
Surdeg används i brist på jäst för att få bröddeg att jäsa. Genom tillsats av surdeg får brödet en moralisk laddning det annars saknat. Surdeg fungerar som ett motmedel mot de fruktade kolhydraterna. Men surdegen gör inte detta gratis. Du måste vårda din surdeg. Ömma för den. Låta den bo i en vacker burk på dragfritt ställe och mata den. Åker du bort kan du lämna den på hotell och surdegen vill inte att du skriver ironiska blogginlägg om den heller. Jomenvisst, det är tamagochin som har återuppstått i analog form och hemsöker dina mörka vinterdrömmar.
En surdeg kan också vara allt det där borde-göra-men-vill-inte som har en tendens att ansamla sig i livet. Surdegen är lådan med garantier som borde ordnas i en prydlig pärm. Eller foton på barn och djur från sex år tillbaka som borde stoppas in i de fina albumen som finns under dammet högst upp i bokhyllan. På socialdepartementet kan surdegen vara en utredning om ändrad könstillhörighet. Det är kort sagt saker som liksom ligger där och tittar ondsint på en när man bara vill koppla av.
Surdegar av båda slagen har ögon. Om du så mycket som tänker tanken att förpassa dem ur ditt liv kommer de att gömma sig under sängen och mångfaldigas på bara några timmar. Så gör inte det.

Annonser