Etiketter

, , ,

Allt som glimmar i mörkret är inte guld.

vinstdriven
Ack ja, de där vinstdrivna verksamheterna. Numera även i den heliga sektorn vård-skola-omsorg. Det är jobbigt, det är det. För visserligen är vi (de av oss som inte är revolutionära kommunister och är det så att någon läsare tillhör den arten så skall ni vara rädda om er och snarast uppföra er på WWF:s lista över hotade arter) väl överens om att företag inom kapitalismens ram förväntas drivas med vinst som syfte. Men de kan ju gärna ha lite andra syften också tycker vi, för den rena profithungern får kapitalismen att verka så kall och obehaglig.
Inbakat i ordet vinstdriven finns också idén om den ständiga tillväxten. Att företagen drivs av en vilja att göra vinst räcker nämligen inte. De måste också öka vinsten hela tiden och dessutom i en takt som bestäms av så kallade analytiker. Analytikerna är för övrigt inte vinstdrivna – endast Gud vet vad som driver dem.
Ett motmedel mot obehaget i vinstdriven finns i de engelska orden ‘corporate, social, responsibility, business och sustainable’. Dessa kombinerar man hur som helst och stoppar in i årsredovisningen innan man kommer till själva vinstmakeriet. Jag visar: ”Inom Företaget X arbetar vi aktivt med sustainable business och sätter tydliga miljömål inom ramen för vårt certifieringsarbete. Vi vill vara en del av alla de 758 lokalsamhällen där vi verkar och ser corporate responsibility som en självklar del av vår företagskultur. Vårt värderingsarbete skall ge en social impact både på anställda och kunder!”

Annonser