Etiketter

, ,

I vinterns urblöta mörker kan vi ägna oss åt ett ord som är som en blöt yllefilt: kall, sticksig och luktar våt hund.

liberal
Det är många som kallar sig liberala. Nästan alla i vissa frågor, faktiskt. Liberal har i de här sammanhangen inte så mycket att göra med den politiska liberalismens grundtankar om individens okränkbara frihet, den lilla staten och poängen med fria marknader. I stället betyder det ungefär snäll. Liberal fungerar på många sätt som en ersättning för det fina ordet lagom, som verkar ha kommit lite på dekis. Det blir då ett sätt att markera att man inte vill köra sina uppfattningar på folk, utan att de kan få göra lite som de vill, så länge de inte blir jobbiga.
Något mystiskt händer med liberal om man sätter på ett prefix, vilket som helst. Då blir det nämligen ett skällsord, som exempelvis nyliberal eller drogliberal. Det betyder då folk som är för friheter som jag personligen anser vara oviktiga eller farliga. I de här sammanhangen är liberal närmast liktydigt med ‘opassande lössläppt’.
Personer som tillhör partier med ordet liberal i partibeteckningen tillbringar all sin vakna tid med att försöka reda ut vem som är mest, tillräckligt eller felaktigt liberal.

Annonser