Etiketter

, ,

C-vitamin är nödvändig i denna mörksens tid. Se bara litegrann upp med hur ni får i er dem.

clementin
De där orange små doningarna till citrusfrukter som så många av oss är så förtjusta i är i själva verket inte alls så harmlösa som vi går omkring och tror. Det är nämligen med ganska stor sannolikhet inte en clementin du sitter där och försöker fnula bort det vita innerskalet från. Det kan vara en satsuma. Det kan också vara något helt annat. Små citrusfrukter finns det gott om och den som är uppvuxen fjärran från solens sydliga ängder är sällan tillräckligt bekant med dem för att så där utan vidare kunna skilja dem från varandra.
Det betyder ju inte att det inte finns folk som försöker. Kraven på en modern bildad människa är inte så där alldeles lätta att få grepp om, men ingående kunskap om diverse mattermer förefaller stå högt i kurs. De små citrusfrukterna är dock tillräckligt krångliga att identifiera för att även en påläst person skall riskera att säga fel.
Förståndigt folk äter måhända en apelsin i stället. Fast då måste man kanske skala den och få svidigt skal unden naglarna och ännu svidigare saft i ögonen, så det är en fråga om att väga obehagen mot varandra här.

Annonser