Etiketter

, , ,

Det här med att mymla runt på vägarna är något som jag verkligen gillar. Och eftersom sonen gillar att sova i bilen blir det just nu många extra sköna och fridsamma mil i det vackra landskapet på och omkring Söderåsen. Det mesta är idylliskt, men mitt lugn störs gång på gång av åsynen av sopor. Det är säckar och det är påsar och det är allmänt utspritt skräp. Och man kan förstås förfasa sig över den brist på moral och samhällsansvar som detta speglar, men min känsla inför soperiet är närmast ett enda stort varför?

Jamen, ärligt talat, gott folk: hur blir det så här? Vi tänker oss familjen Medelsvensson en lördag.
– Men åh, jag måste ju köra i väg med de här soporna! utbrister mannen i familjen. Och det kan man ju förstå, att det vill han inte. Klä på sig och lasta sopor i stället för att sjava runt i pyjamas och se på engelska trädgårdsprogram på teve, alltså. Men det blir ändå så, att soporna hamnar i bilen och körs iväg. Fast inte till en sopstation eller till en återvinningscentral, utan ut i skogen.

Det är klart att man kan spara några minuter på att häva säckarna i diket i stället för att stå och pillra ned dem i rätt container på återvinningen. Fast kanske inte så många, eftersom socialt betingade skamkänslor tvingar sopslängare att bege sig till avlägsna platser. De flesta är heller inte så intresserade av att slänga sina sopor i närheten av det egna boet. Och det är klart att man kan spara lite pengar också, om man nu inte vill sortera, eftersom osorterat avfall brukar kosta en slant att bli av med. Men det är inga jättesummor vi talar om, för någon säck eller så.

Vad är det frågan om? tänker jag alltså när jag räknar sopexemplar i vägkanten. Fast så kommer jag hem och möts av ännu ett käckt utskick från det kommunala sopbolaget om hur jag bör ”sopa sopan” och ”ta kamp för miljön” och då börjar det ju klarna. Kanske det är fler vuxna än jag som känner sig färdiguppfostrade och på ren trots kör ut sina sopor i skogen, trots rika möjligheter att göra sig av med dem på annat sätt.

Eller så är det något helt annat. Kanske färdkost till invaderande, sopätande rymdvarelser. Kanske gömmer sopsäckarna inte alls sopor utan hemlig information som främmande makts spioner utväxlar på detta avancerade vis. Eller så är folk helt enkelt inte riktigt kloka. Man vet inte och det är ju just det som är problemet.

Annonser