Etiketter

, , ,

Låt oss gå lite tonårstidning på Twitter och se om vi kan hitta de mest typiska typerna. Jag har till och med tillåtit mig att ta autentiska exempel i ett flertal fall, så får vi se om det leder till avföljningar. Du som twittrar – känner du igen dig i någon av typerna nedan?

Megafonen: Den klassiska kändistwittraren som inte följer, utan bara följs, ofta av många. I Sverige har Annika Lantz givit megafontwittrandet ett ansikte. Megafonerna följer gammal medielogik och betraktar Twitter som ytterligare en kanal ut till massorna. Många företagskonton hanteras också på detta sätt. Typisk tweet: ”Morgondagens program snart färdigklippt, ska bara föna och styla klart. Det starkaste är nog när Borg kommer ut som kvinnoälskare. Lyssna!” (Annika Lantz)

Konversationalisten: Hävdar, ofta med viss emfas, att Twitter handlar om konversation, dialog, samtal. I den här gruppen finns många av de mest aktiva twittrarna. Vill man vara lite elak (ja, så klart vill man det) så kan man lägga märke till att samtalen i huvudsak förs inom en ganska liten grupp. Och kanske lite grann handlar om samma saker gång på gång. Typisk tweet: ”@dreadnallen @stefanbergmark @tigerbalsam1 det har vi nog alla gjort – långt före sociala medier :)” (@britstakston)

Mysgumman eller mysgubben: Börjar varje dag med att utbyta godmorgon-hälsningar med halva Twitter. Positiva personligheter som föredrar trevligt prat framför debatter och som ofta är vänliga och förekommande mot nykomlingar. Fyller gärna flödet med ❤ och 🙂 Många av de mysigaste är veteraner på Twitter och om någon blir tyken kan det komma klor även ur deras sammetstassar. Typisk tweet: ” @PernillaFyhr God morgon, detsamma ha den bästa dagen”  (@NorthWiz)

Aggrosurfaren: Dyker plöstligt upp i ens flöde och börjar energiskt ifrågasätta något man twittrat. En märklig typ som mest verkar vara ute efter bråk och som inte drar sig för att dra fram veckogamla yttranden, allt för att få igång en diskussion. Om man ignorerar personen blir han eller hon oftast ännu argare och har man riktig tur blir man då anklagad för att vara Twitterelit. Försvinner ofta lika fort som han kom, så man måste inte alltid ta till blockknappen. Preliminära studier tyder på att det kan vara samma människor som skriver kommentarer på Newsmill. Typisk tweet: ”Jävla svenska mysliberaler fattar ingenting om amerikansk politik!!!” (Nej, ingen länk till de här typerna.)

Gladföretagaren: Har ofta ett relativt nystartat företag och har fått klart för sig att sociala medier är grejen. Twittrar glatt på om diverse erbjudanden, men inte så mycket annat. Förmodligen tar momsadministrationen så mycket tid att hon eller han inte hinner fundera över den intressanta diskussionen kring personligt-professionellt. Upplevs stundtals som något påträngande. Typisk tweet, gärna levererad som ‘Direct message’, alltså privat meddelande: ”Just nu har jag en påsktävling på min hemsida! Jag blir jätteglad om du deltar ☺ http://passionforhalsa.se/ Ha en underbar påsk!” (Mikaela Bjerring)

Lyssaren: Twitters stora, okända massa. Det här är konversationalisternas eviga stötesten: folk som har haft Twitterkonto bra länge och som verkar använda det också – fast bara till att lyssna. Lyssnarna verkar inte bry sig om ifall folk megafontwittrar eller konverserar, utan följer glatt alla möjliga. De är det stora mysteriet och inte bara på Twitter. Är det möjligt att det finns folk som hellre lyssnar än talar och som är nöjda med att bara ta emot?

Annonser