Etiketter

, , , , ,

Så här års dräller det av årssammanfattningar. Jag, som inte tycker det är så kul att blicka bakåt samt har haft ett rätt skruttigt år, riktar i stället intresset mot framtiden. Här följer tolv förutsägelser för stort och smått, medialt och politiskt, under 2011 eller något följande år, i denna eller annan dimension.

1. Ett fullständigt oväntat genombrott i gränssnittstekniken människa-maskin innebär att vi äntligen kan bete oss mot datorerna så som de förtjänar: skrika på dem, slå dem och över huvud taget använda hela vår mänskliga kommunikationspalett. Apple går i konkurs.
2. En forskargrupp i Aberystwyth hittar i en studie på 37 personer samband mellan hög kaffekonsumtion och allmän oföretagsamhet. Folkhälsoinstitutet får fyra miljoner för en kampanj mot kaffesörplande. Göran Hägglund uttalar sig om att det här är en viktig fråga där politikerna måste ha mandat att agera, eftersom den inte berör könsmaktsordningen.
3. En grupp modiga publicister startar genom bulvaner en nyhetssajt som bara uppdateras när det faktiskt har hänt något. Det udda greppet i kombination med en hållbar och flexibel affärsmodell ställer branschen på huvudet och ett flertal konkurrenter återgår till att göra endast papperstidningar.
4. Språkrådet inskrider mot PR-branschen och förklarar att fem olika sorters PR är maximalt vad världen, kunderna och det allmänna förståndet klarar av. Efter hetsiga interna debatter samlar PR-folket sig i fem stammar: strategisk PR, extern kommunikation, intern kommunikation, lobby-PR och elak PR. Reklambranschen kommer alldeles av sig.
5. Musikindustrin och världens nätpirater samlar sig till ett avgörande slag och varje sida utser tolv ädla kämpar som ställer upp till kamp på Champs-Elyssées. Innan kämpaleken hinner ta sin början inskrider dock brittiska drottningen och påven, som delar upp musikvärlden mellan sig och kräver skatt så fort någon gnolar en trudelutt.
6. Unilever köper upp Nestlé. Ingen märker någonting.
7. Kinas riskkapitalister får slut på kapital. Världen tvingas återigen inse att det inte finns några gratisluncher. Inte heller gratiströjor, gratisleksaker eller gratisdatorer är att räkna med.
8. Sveriges kommuner och landsting, SKL, lanserar ett förslag om att lärare skall bo på skolan samt erhålla hälften av sin lön i kost och logi. Jan Björklund hyllar förslaget, som han menar har goda chanser att återupprätta moralen i en förslappad yrkeskår. Fackförbunden ställer sig positiva men önskar att en utredning görs.
9. Golfströmmen ändrar sitt lopp, men bara väldans pyttelite, så att Danmark blir obeboeligt. Hundratusentals danskar tvingas lämna sina hem och gå i landsflykt när en ovanligt liten glaciär breder ut sig över de norra delarna av landet.
10. Psykiatriförbunden i Europa går samman i en kraftfull kampanj för att rädda människor från så kallad mindfullness. ”Att på detta extrema sätt leva i nuet och frånhända sig alla erfarenheter och förmågan att planera och strukturera är på många vis att likställa med en psykos” säger kampanjens presstalesman. Gatustriderna som därefter utbryter mellan psykiatriker och alternativterapeuter innebär kraftigt ökade kostnader för de europeiska poliskårerna.
11.  Dubbdäck förbjuds i hela landet och det visar sig att där, precis där, gick gränsen för svenska folkets tålamod. Dackedäckarna marscherar mot Stockholm och i sista stund omformas förslaget till att endast omfatta Södermalm och Hornstull.
12. Sverige går igenom tråkighetsvallen och kommer ut på andra sidan i ett lila land av skratt och sång.

Annonser