Etiketter

, , ,

Fy farao vad jag är trött på att höra om medias makt. När man själv tillhör det landsortsbaserade medietrasproletariatet och inte känner sig det minsta inflytelserik är man säkert extra känslig, men samtidigt, man kan ju få för sig att det är ”media” som styr hela världen. (Ja, jag har sett ”Tomorrow never dies”, men nu håller vi oss till verkligheten en stund här.)

Det är naturligtvis rimligt att tala även om massmedia när man gör analyser av makt, men nog är det fascinerande att i en tid, när medias makt över människornas tankeverksamhet krymper för varje dag, då talar till exempel politikerna mer om medias inflytande än någonsin. Valrörelsen känns snart som en medierörelse och nästa person som säger ‘medielogik’ så jag hör det får smäll på nosen.

Jag blir toss när jag ser våra ledande politiker framställa sig själva som stackars oskyldiga lamm, fullkomligt i händerna på busmedia. Jag blir alldeles extra toss eftersom vi befinner oss i en valrörelse där förutsättningarna för politikerna att tala direkt med väljarna varit mycket större än kanske någonsin tidigare.

Nätet ger helt nya möjligheter för de politiker som vill sidsteppa den onda mediemakten och ta sig direkt till väljarna. har verkligen tagit chansen, och det var definitivt inte de mest väletablerade politikerna. Partiernas ledande företrädare fortsätter att använda de sedvanliga kanalerna genom massmedia och förklarar sedan med sorgsna ögon hur de onda journalisterna förvränger deras briljanta, ideologiskt koherenta resonemang om framtidens samhälle till nonsensprat om bröstpumpar. Till och med i direktsändning kan media manipulera de stackars politikerna hur som helst!

Om politikerna inte har media att skylla på måste de ta ansvar för vartenda ord. Utan filter mellan sig och medborgarna kan de dessutom tvingas lyssna på eventuella svar på sina utspel. Som många påpekat pågår den politiska diskussionen dygnet runt på nätets alla sociala arenor. De flesta politikerna är inte där. I nästa valrörelse kan de bli tvungna att vara där, eftersom stora, mäktiga, skrämmande gammelmedia blöder som en slaktad gris och snart får än svårare att utöva en allomfattande makt. Då får man hitta annat att skylla på, om medborgarna uppfattar eventuella dumheter som just dumheter.

Annonser