Etiketter

, , , , ,

– Televisionen är säkert bra för underhållning och så, men när det gäller nyheter kommer den aldrig att kunna tävla med dagstidningarna.
– Tror du ändå inte att televisionen kan ha en fördel vid stora händelser, om man kanske kommer att kunna sända direkt och så?
– Nej, det blir obegripligt för folk. Bara en massa snabba bilder och knappt igen information. Det kan inte bli det djupet som det blir i tryckt text.

– Jag tycker inte om de här tryckpressarna. Tänk, bara härom dagen såg jag att man sålde tryckta biblar på marknaden.
– Jamen, det är väl bra? Så kan fler få ta del av den heliga skrift och andra viktiga arbeten?
– Det kan ju aldrig bli samma känsla som i en handtextad bok. Texterna blir ju som döda. Dessutom kommer aldrig den stora massan att lära sig läsa, så det finns ingen som kan köpa alla dessa böcker som nu trycks i stora mängder.

– Jag är mycket skeptisk till den masskopiering av skrifter som många kloster nu börjat ägna sig åt. Det är respektlöst mot våra lärare som lagt stor möda på att skapa dessa arbeten och nu får se dem misshandlade av amatörer som bara kopierar utan tanke.
– Men kopisterna är ofta mycket skickliga och efterbildar originalen väl. Nu kan fler ta del av våra kyrkofäders böner och teologiska skrifter.
– Det är själlöst och förresten behöver inte varenda munk och nunna ha tillgång till de stora skrifterna. De kan ju ändå knappt läsa.

– Nej, vi skall inte skriva ned våra historier. Vårt folks berättelser måste hållas levande. Vi berättare har ännu en viktig roll att spela och det kommer vi alltid att ha. Skriften är bara något för ett litet fåtal nördar. De flesta kommer aldrig att behärska den.

Och medan vi skriver ännu ett inlägg om den digitala klassklyftan skaffar grannen (67) Facebook och kassatjejen (23) fyller sin Flickr med tjusiga amatörfoton på danspar. Dagens Jardenberg, nummer sju, ger hopp.

Annonser