Protester mot ett islamskt kulturcentrum i Malmö. På motsidan boende i området, mest pensionärer, med understöd av tillresta Sverigedemokrater. På försidan några syndikalister och ungvänstrare. Sydsvenskans Jens Mikkelsen skildrar förtjänstfullt det numera välkända tjafset med de välkända argumenten. Men något får mig att stanna i tanken.

Pensionärerna funderar på att rösta SD, nämligen. ”De är ju de enda som lyssnar på oss” säger en av de boende, en man som är gift med en thailändska. Det griper tag i mig, det där. De enda som lyssnar på oss – de andra politikerna har glömt oss. De förstår inte vad som oroar oss – de tror vi är rasister och idioter.

Är det så de känner, de boende i Håkanstorp? Säkert, en del av dem åtminstone. Och de har så illa rätt. En gång fanns det ett åtminstone ett parti, ett arbetarparti som insåg att om folket skall styra landet måste folket också kunna styra sig självt. Arbetarrörelsen var just en rörelse. Bort från fattigdom, kryperi och okunskap, fram mot upplysning, självbestämmande och insikt. Inte nådde man hela vägen, men detta var basen. Arbetarklassen, den stora majoriteten, verklighetens folk eller vad sjutton man nu vill kalla det, de hade ett gemensamt projekt.

Och de som makten haver har glömt det. Sossarna likaväl som de andra partierna. De har glömt poängen med ABF-kvällar och husstyrelser. De har glömt att demokratin byggs 365 dagar om året varje år, och inte en hektiskt månad vart fjärde år. De har glömt att röster som köps med billiga löften är lätt förlorade och inte blir mer än just en röst på valdagen.

Jag tror faktiskt inte att alla de som protesterar mot nya moskéer är rasister. Jag kan ha andra invändningar mot deras sätt att resonera, en hel del faktiskt, men ändå. De är det bortglömda folket mer än något annat, de tänker fel om SD och kommer troligen att ångra sig bittert om de får se det partiet härja i riksdagen. Men de har något att säga till den som vill bygga ett fungerande samhälle: lyssna på oss – även när det vi säger inte tilltalar dig.

Försvarar jag folk som tänker rösta på Sverigedemokraterna? Nej minsann, var god läs texten från början. SD:s kärnväljare är rasister, men jag tror kanske att det kan gynna demokratin om vi en liten stund lånar vårt öra till dem som nu funderar på att rösta SD för första gången.

Annonser