Etiketter

, , , , ,

Ibland finner folk att de vill göra en lista över annat folk. Ni vet, snyggast, häftigast, hetast och alla andra etiketter vi människor finner för gott att sätta på varandra. Det är att bra sätt att bli osams med folk, för inte bara uppväcker man ilska hos dem som inte kommer med på listan, utan man har också goda chanser att bli påhoppad av någon som är med på listan och som tycker sig ha hamnat där av fel anledning eller på fel plats. Listdriften tycks dock vara omöjlig att motstå.

Nästa helg är det ett arrangemang som heter Sweden Social Web Camp (#sswc)på Tjärö i Karlshamns skärgård. Folk med ett livligt intresse för de mer sociala sidorna av nätet samlas då för att konferera under avslappnade former. Nu är det en hel del mediefolk inblandat i detta av förklarliga skäl och mediefolk förstår ni, de har en listdrift som få andra. Alltså är det någon som gör en lista som denna, Twittoppen över vilka deltagare på #sswc som är mest inflytelserika.

Genast utbryter på Twitter stort kackalorum över hur listan är konstruerad, postmoderna dissningar av enkla mätparametrar samt metadiskussioner om vad som är framgångsrikt. Detta är precis som det skall vara när vi pratar om folk som har språkets gåva, lika många åsikter som de har hårstrån, samt tillgång till en tjänst som låter dem ge omedelbart uttryck för detta.

Så egentligen är det bara en sak som stör mig med de många diskussioner jag i går och i dag snappat upp och det är de som kritiserar personerna på topplistan för att de är de människor de är. Förutom att det kanske känns mer än lite trött att påpeka att svensk media består mestadels av svenskfödd medelklass, så har jag väldigt svårt för den totala dissning som finns i att man konstaterar att en persons gärning inte är värd något, för att han eller hon tillhör en viss grupp. Om den gruppen sedan råkar vara en majoritet så är det ingen ursäkt.

För mina liberala, naiva ögon ser gänget i toppen på Twittoppen SSWC ut att vara ett hårt arbetande gäng med stor närvaro i många kanaler. Sedan kan man bena ut en hel del strukturer genom att titta på kön, ålder, klass och så vidare, men det mest intressant är och förblir vad de gör, inte vem de är.

Det absolut värsta med denna Twittopp förutom det fåniga namnet är för övrigt att man skriver ”Inflytelserikast på SSCW”. Mest inflytelserik heter det, era superlativbarbarer!

Annonser