Etiketter

, , , , , ,

Försäkringskassan lanserar sig med epitetet ”Nya Försäkringskassan”. Det är tyvärr inget skämt, utan är väl ännu ett exempel på att man tror att marknadsföring och utseende är viktigare än principer och innehåll. Att den nya loggan ser ut som en parodi på ”Nya moderaterna” är lite mera skumt, men beror förstås inte på annat än fantasilöshet. Vi har sett ett antal varianter på det här de senaste åren, när ett tillägg eller en ändring av ett namn placeras lite ledigt i skrivstil snett ovanför existerande logga.

Så ny eller inte kvarstår naturligtvis alla problem med Försäkringskassan. Debatten om detta har i huvudsak handlat om den politiska nivån. Men jag törs lova, att oavsett vilka order Försökringskassan får, så kommer det att gå åt skogen. Det beror delvis på att myndigheten är sönder-om-organiserad, men mest beror det på en förfärlig lyda-order-kultur.

Det går nämligen inte att i förväg tänka ut hur beslut skall fattas.  Om man försöker förutsäga alla detaljer hamnar man snart i en omöjlig situation. Det spelar numera ingen roll vilka direktiv Försäkringskassan får, det blir fel i alla fall. När det i organisationen finns tjänstemän som konstaterar att det skall bli intressant att få en prövning av om döende människor är skyldiga att söka arbete, då finns ingen räddning. Då har vi sedan länge passerat gränsen till ”men vi lydde ju bara order”.

Det finns mycket mer att säga om regeringens åtgärder på sjukförsäkringens område. Själv lutar jag väl mest åt att en nödvändig uppstyrning och sanering gick alldeles för långt. Men jag önskar också intensivt att vi frigör oss ifrån idén att politiken och politikerna styr allting. Att korrekta beslut i regering och riksdag med naturnödvändighet också kommer att omsättas i korrekta åtgärder i diverse verksamheter. Så enkelt är det inte, utan det måste finnas både tanke och hjärta hela vägen.

Annonser