Etiketter

, , , ,

Egentligen är det länge sedan det var bra. Det är många, många år sedan vi tappade bort medborgarnas självklara rätt till privatliv och rätt till sina egna kroppar. Det som börjar med välmenande hälsoråd och en restriktiv narkotikapolitik slutar så lätt i övergrepp på barn i den vilda jakten på knark. Regeringen med Beatrice Ask i spetsen tänker inte låta sig hållas tillbaka, varken av Lagrådet eller av vad unga, potentiella väljare tycker. Drogtester på barn utan föräldrars medgivande är tydligen en nyckelfråga som regeringen är beredd att satsa fullt ut på.

Nu kanske läsaren inte är tretton år och riskerar att få en polis med sig in på toaletten för att hon såg lite för stirrig ut utanför discot. Men förhoppningsvis har jag läsare som kan se vidden av resonemanget. Staten äger inte våra kroppar, om vi sedan är tretton eller 47 spelar egentligen ingen roll. Endast i absoluta nödfall bör staten inkräkta på den innersta personliga sfären.

Regeringen är förblindad. Man kör över Lagrådet. Man kör över en folklig opinion – och gör inga misstag för att det handlar om knark den här gången, det är exakt samma fråga om personlig integritet som kokat ända sedan FRA började debatteras på allvar. Allt för att visa sin makt och visa att man kan komma tillrätta med det gigantiska problemet med påtända barn som gör gatorna osäkra. Ja, jag är ironisk.

Nu är det alltså färdigtokat. Återigen måste folk som bedriver politik på annat sätt tala om för partipolitikerna vad det handlar om. På Facebook finns gruppen Håll Beatrice Ask och hennes snutar borta från våra ungar. Gå gärna med. Jag har skrivit mer i frågan här. Amanda Brihed skriver här. Andra som skrivit: Per Pettersson, Svensk Myndighetskontroll, Scaber Nestor. Inom kort kommer det säkert att skrivas ännu mer. På det igen, liksom.

Annonser