Etiketter

, , ,

Incitament är som bekant våldsamt knepiga. Man kan inte alltid säkert säga att folk kommer att reagera så som man tror, eftersom det är så gräsligt svårt att eliminera komplicerande faktorer så fort det kommer till människor och samhällen. Därför är jag personligen ingen anhängare av så kallade ekonomiska incitament som ett medel att politiskt styra folks livsval. Jag är så fyrkantig att jag föredrar lagar och regler och en evig frustrerande – men skön – strävan efter ouppnåelig objektivitet.

Med detta sagt är jag i alla fall tämligen säker på att pengar har en rätt motiverande verkan på folk i en kultur som vår, där status huvudsakligen mäts i pengar. (Ja, det håller på att ändra sig, men det tar vi en annan gång.) Det är exakt hur och till vilken verkan som pengar motiverar som är det knepiga. Efter de senaste årens många skandaler kring män (mestadels, ja) som inte förstår när det är nog med pengar, kan man konstatera att pengar drar till sig folk som gillar pengar. Och att det inte alltid är bra.

Jag läser i Fokus Anders Sundelins lysande skildring av Johan af Donner, mannen som snutit både Röda Korset och en hel del andra företag och organisationer på en hel del pengar. Det är en klassisk historia på många sätt och vis. Framför allt är det en historia om en man som drivs av pengar. Han har många lysande idéer och uppvisar enligt Anders Sundelins text sol-och-vårarens allmänna drag: charm, brist på organisation, viss mytomani.

Om Röda Korsets brist på koll kan man säga mycket. Min poäng här är att ideella organisationer kanske inte skall drivas som företag, av det enkla skälet att företagare drivs av vinstbegär. Men det är väl bra om ideella organisationer drivs enligt marknadsmässiga principer, så att de får in mer pengar och kan hjälpa fler? Nej, det är inte alls bra, för då förlorar de sitt berättigande och blir företag. Människor som gillar att tjäna pengar och som drivs av det skall driva företag. De som skall styra stora, icke-vinstdrivande organisationer behöver andra drivkrafter.

Många framgångsrika företagare är stora donatorer till välgörande ändamål. Det handlar inte om det. Alla människor vill göra det de uppfattar som gott. Knäckfrågan ligger i vad som driver en att göra det man gör. Ideella organisationer kan anlita företag för att göra bättre kampanjer eller effektivisera sin förvaltning. Men deras egen styrelse bör bestå av folk som drivs mer av idéer och vilja att hjälpa än av längtan efter stora summor pengar.

Annonser