Etiketter

, , , ,

Att moderna svenska medelklassföräldrar har absolut noll koll är väl en fastslagen sanning vid det här laget. Tursamt nog finns det ju massor med hjälp att få för den som känner sig vilsen. Det är inget fel alls i att erkänna att man inte vet om man skall hålla barnet i foten eller i handen när man är ute och går. Så länge man inte kaxar sig och får för sig att man själv kanske har bäst koll på vad ens barn känner, vill och behöver.

För det mesta behöver man inte ens be om hjälp. Informationskampanjen startar med första besöket på Mödravårdscentralen och sedan är man liksom inne i systemet. BVC håller föräldrarna i strama tyglar så länge barnet är litet och det är täta kontroller som gäller. När barnet blir lite större kan föräldrarna få röra sig lite friare, för då är det dåliga samvetet så etablerat att föräldern ändå inte rör sig farligt långt bort ifrån de samhälleliga auktoriteterna.

Ibland behövs det en uppstramning, det är helt klart. Jag vet inte hur pass centralstyrda de här insatserna är, men det känns som om det finns en viss regelbundenhet i det hela. I vilket fall, det hängde en broschyr på dotterns fack på dagis. ”När ditt barn blir sjukt!” heter den. Vad utropstecknet fyller för funktion är oklart. Jag tänkte att vi kunde ha lite gemensamhetsläsning här.

När barnet blir sjukt i barnomsorgen (får man inte säga förskola och fritids nu heller?)
Om barnet blir sjukt eller om det händer en olycka tar personalen kontakt med föräldrarna. Därför är det viktigt att ni lämnar riktiga telefonnummer och inte en massa hittepånummer, era miffon!

När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma?
Barnet behov och inte föräldrarnas är det avgörande för om barnet skall vara hemma. Ett sjukt och hängigt barn bör få ha lugn och ro och någon som kan ge det kärlek, tid och omsorg. Modern är i allmänhet bäst lämpad för denna syssla.

Virusinfektioner
De flesta infektioner hos barn som t ex förkylningar orsakas av virus. Mot infektioner orsakade av virus har antibiotika ingen effekt utan dessa läker av sig själv. Det finns alltså ingen anledning att söka läkare för dessa infektioner i tron att man skall få en snabb lösning, utan ni får vackert stanna hemma med ert sjuka barn.

Feber
Som feber räknas temperatur 38 grader och däröver (mätt i ändtarmen). Detta gäller alla barn, överallt och alltid utan undantag. Barn med feber skall vara hemma! Föräldrar som ger sina barn Alvedon kommer att få brinna i helvetet.

Ja, sedan följer en lång uppräkning av olika sjukdomar, alltifrån hepatit A till mollusker. Skriften avslutas med en barsk uppmaning om att tvätta tassarna på barna samt använda engångsnäsdukar.

Nej, jag har inte citerat ordagrant ovan. Men det är kanske lite av en utmaning att gissa vad jag lagt till och vad som stod där från början?

Nu skulle jag kunna ställa en lång följd av frågor till Smittskydd Skåne och barnhälsovårdsenheterna (vilket ord) som står bakom broschyren, men jag tänker nöja mig med en enda: Om ni tror att vi är så bakom flötet att vi behöver denna skrift – kommer vi då verkligen att läsa den och ta den till oss?

Annonser