Etiketter

, ,

Precis som alla förnuftiga människor i riket struntar jag i vad Mona Sahlin betalat för sin väska. Det hindrar inte att jag tycker det är ganska kul att se vilka upprörda känslor denna röda tantväska nu vållat.

Saken är ju nämligen den, att priset på den socialdemokratiska partiledarens väska, så länge det är rimligt och inte någonstans i 100 000-kronorsklassen, blir ett stort problem för sossarna. Problemet ligger i att socialdemokraterna en gång för länge sedan blandade ihop människovärde och ekonomiskt värde i form av ersättning för utfört arbete. Därur stammar sedan den ytterst märkliga föreställningen att en undersköterska egentligen borde ha lika mycket betalt som Mona Sahlin.

Det tycker ju Mona Sahlin egentligen inte, så klart. Hon tycker att hennes jobb är både viktigare och svårare än en undersköterskas och att hon därför skall ha mer betalt. Den som har mycket betalt har råd att köpa dyra väskor. Enkelt och lättfattligt i en kapitalistisk tolkningsram – ursvårt och jobbigt i en socialistisk där ingen har mer än någon annan. Jag vet inte vad slags väska Mona Sahlin kan komma undan med så länge sossarna vill upprätthålla illusionen av ett samhälle där alla tjänar lika mycket. Förmodligen skulle en flätad gräsväska från ett garanterat rättvist afrikanskt kollektiv vara okej.

Annonser