Etiketter

, , ,

I morgon sticker FRA ut sina länge omdebatterade tentakler i det digitala hav där vi alla lämnar så många spår efter oss. Det är ju inget att se fram emot precis och det finns otroligt mycket man fortfarande kan säga om detta, även om också de mesta kämparna är lite trötta och ledsna nu. Det är ju inte så, att det är slut i och med nya FRA-lagen. För en gångs skulle tycker jag det är befogat att tala om ett sluttande plan. Eller en Pandoraask som nu står på vid gavel.

Geniala och passionerade Amanda Brihed uppmanar Telia, såsom varande den största internetleverantören i landet, att se till att FRA-lagen prövas juridiskt mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Många andra bloggare spinner på samma upprop. En god idé, även om jag har svårt att se denna telekomkoloss plötsligt utveckla någon slags etisk och samhällelig ryggrad som skulle kunna bära upp ett sådant ställningstagande.

Så i morgon tas ännu ett steg mot det ljuva övervakningssamhälle där vi alla kan tulta runt som lyckliga och trygga, trygga, trygga barn – utom förstås de ansvarsfulla, kloka och goda människor som kommer att stå för själva övervakningen. Och ännu har ingen lyckats förklara vilka gräsliga hot som finns mot just vår lilla avkrok av världen och som skall motivera en övervakningsnivå som inte hade skämts för sig i vilken diktatur som helst.

Annonser