Etiketter

, ,

Okej, det är ju mycket halloweenigt runt Allhelgona nu för tiden, så då äts det ju också en del godis. Så kan vi ju inte ha det.

Godis är livsfarligt. Det är sant, för det har de två författarna André Persson och Thomas Hedlund skrivit i en artikel på Newsmill. Artikeln har den förtjusande rubriken Föräldrar gör sina barn feta av godis (Ja, det är märklig grammatik, men strunt i det just nu.) Dessa föräldrar alltså. De gör sina barn feta och dumma och oförmögna att ta vara på sig själva och jag vet inte allt. Men det är lugnt, för de båda författarna vet hur man kommer tillrätta med detta bristande ansvarstagande från föräldrarnas sida: ”Det här borde bekymra svenska föräldrar. Försäljningsstatistiken av godis visar med all tydlighet att många ur föräldragenerationen sviker sina barn.”

Bra. Det svenska föräldrar framför allt behöver är mer dåligt samvete. Vi behöver absolut fler Bror Duktig som talar om för oss allting som vi gör fel med våra barn. Tydligen är det så att svenskarna, enligt statistik från WHO, äter mest socker i världen. Det är säkert inte bra – men man skulle ju kunna nämna att trots ökande fetma i befolkningen, så är svenska barn långt ifrån världens tjockaste. Men egentligen är det inte detta det handlar om, utan det faktum att dåligt-samvete-maffian är på krigsstigen igen.

Om det finns något problem med svenska föräldrar så är det att de i många fall tappat sin integritet. De vågar inte fatta egna beslut för sig och sina barn, för de är så översköljda med ”goda råd” av ovanstående typ. Självklart är det inte bra att vi äter så mycket godis och socker. Lika självklart är att förklaringen till detta skall sökas i vidare socioekonomisk analys och knytas samman med studier över matvanorna i stort.

Men här och nu, alldeles gratis, kan personer som bekymrar sig för folkhälsa och sådant få ett alldeles gratis råd ur föräldradjupen: Sluta tjata! Låt oss allesammans ta några djupa andetag, sänka tempot, laga lite godare mat och mer efterrätter. Och låt oss sluta se ett farligt monster i varje liten hallonbåt, även om det är Halloween.

Annonser